Riskettan Stockholm

Vi erbjuder riskettan på Globens Trafikskola minst en gång i veckan.

Riskettan (eller riskutbildning del 1) är den första av två obligatoriska riskutbildningar där du som körkortselev får kunskap om, och chansen att diskutera, olika slags riskbeteenden i trafiken. Här är några av de saker som du får gå igenom när du gör riskettan i Stockholm hos oss på Globens Trafikskola:

  • Hur olika slags distraktionsfaktorer påverkar dig som förare. Såsom medpassagerare, mobiltelefoner, stress och trötthet.
  • Reglerna för rattfylleri, droger och trötthet i trafiken.
  • I riskettan ingår även utbildning om hur attityder och beteenden påverkar dig som bilförare.
  • Statistik och olycksbenägenhet hos demografiska grupper, såsom kvinnor/män, yngre/äldre.
  • vad som ökar riskerna och hur de kan undvikas.


Riskettan i Stockholm obligatorisk för B-körkort 

Utbildningen är obligatorisk för B-körkort och är giltig i fem år.

Erbjudande 450:- /deltagare (ord pris 1199:-)

Betala gärna via vårt Bankgiro Nr: 330-2189 ellervia Swish Nr: 1236948269. Vi erbjuder även en avbetalningsplan via Resurs Bank. Räntefri avbetalning upp till 24 månader.

OBS! Vi tar ej emot kontanter pga säkerhetsskäl.

Er bokning blir bindande så snart den bekräftas muntligt eller via hemsidan. Avbokning eller ändringar får ske senast dagen innan kl 13:00.

OBS! Glöm inte att ta med giltig legitimation och att vara på plats 15 min innan kursstart!

För att boka Riskettan i Stockholm kontakta oss via telefon eller mail så hjälper vi dig vidare. Du kan också boka direkt via e-handeln här nedan

Vanliga frågor om riskettan

Hur lång tid tar riskettan? 

Riskettan utgör själva startskottet på din resa mot det åtråvärda körkortet. Utbildningen är en stor del av Sveriges nollvision och vid denna så kommer du att få en inblick i vilka risker som finns i att köra bil – och hur du undviker att utsätta dig för dessa. Riskerna handlar exempelvis om faran med att framföra ett fordon under påverkan av alkohol, av narkotika eller då man är väldigt sömnig. Det ger en insikt i vilka faktorer som kan sätta dig och dina medtrafikanter i farliga situationer. Riskettan tar ungefär tre timmar att genomföra och där du tillsammans med andra får lyssna, lära och diskutera alla de frågor som avhandlas. Efter utbildningen kommer du att ha ett helt annat säkerhetstänk än innan. Du vet vilka risker som finns, du vet vilka grupper som normalt utsätter sig för större risker än andra och du vet också hur du ska agera för att bli en bättre förare av din bil i framtiden. Riskettan ger dig nycklarna för att undvika framtida olyckor. 

Hur länge gäller riskettan? 

Riskettan är giltig i fem år. Det innebär att du måste ta ditt körkort inom fem år från det att du genomfört utbildningen för Risk 1. Om inte – då måste du anmäla dig till en ny risketta och fräscha upp dina kunskaper om risker i trafiken. 

Hur rapporterar jag att jag klarat utbildningen? 

För att bli godkänd på utbildningen så ska man som deltagare visa att man tillskansat dig den kunskap som föreläsaren delgivit under de tre timmar som utbildningen pågått. Detta gör man genom att exempelvis visat aktivitet under både diskussioner och under föreläsningen. Vi ger ett godkännande – eller ett eventuellt underkännande –  efter avslutad utbildning. 

Var sker utbildningen? 

Vi håller riskettan i våra lokaler vid Globen. Lokalerna är rymliga och anpassade för att du ska lära dig utan distraktioner. Vi ser alltid till att det är lagom många deltagare så att samtliga ges ultimata förutsättningar att verkligen lära sig om riskerna i trafiken. 

Är riskettan samma utbildning för personbil, motorcykel, lätt lastbil, tung lastbil och moped? 

Nej, det är olika utbildningar beroende på vilket körkort du planerar att ta. För personbil och lätt lastbil så ser riskettan likadan ut. Planerar du däremot att ta motorcykelkörkort så kommer riskettan att vara annorlunda. Anledningen till detta är att motorcyklister utsätts – och utsätter sig för – större risker i trafiken. Där krävs en separat utbildning. Samma sak gäller för moped: du kan inte använda din risketta för moped då du ska ta körkort för en personbil – där krävs en separat utbildning.